rivierafvalonderzoeker
27 januari 2018
Oostindische kers
20 februari 2018
Alles

  Bieslook, Allium schoenoprasum of pijpgras is een plant uit de lookfamilie (net als ui en prei). Het is een vaste plant, afkomstig uit Europa en Noord-Azië, die groeit zowel op zonnige als halfschaduwrijke plekken.
De plant bloeit in juni en juli met violette bolle schermen, waar ook bijen op af komen.
Zaai rond eind maart of eind augustus in de volle grond of in een pot.
Bieslook is lekker in kruidenboter of voor bovenop de soep, vlak voor het opdienen. Verse bieslook is zo smaakvol dat je minder zout nodig hebt om het eten te kruiden. Het is dan ook een ideaal kruid voor een zoutarm dieet.
Oogst regelmatig bladstengels van de plant, dat bevordert de groei.
Ook de kleine lila bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten en lekker kleurrijk door de kruidenboter.
Gedroogde bieslook verliest zijn smaak, daarom kun je het beter invriezen om te bewaren, maar vers is uiteraard het lekkerst.
Bieslook heeft een vochtafdrijvende werking, het stimuleert de spijsvertering en de eetlust en is goed voor de bloedsomloop. Het bevat veel vitamine C.
In de winter trekt de plant zich terug en zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond. Iedere ‘bol’ vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting.

bieslook, Allium schoenoprasum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *