Alemsche klompenpad
21 september 2017
Paarse morgenster of haverwortel
31 oktober 2017
Alles

Boomspinazie of magenta melde

Chenopodium giganteum is een pioniersplant en familie van de amaranten (ganzenvoetfamilie), waar ook spinazie, biet en snijbiet toe behoort. Het is een eenjarige, die zichzelf uitzaait; lekker makkelijk: 1 keer zaaien en volgend jaar komt hij gewoon weer terug. Vanaf eind maart kun je buiten zaaien.

De jonge planten zijn heldergroen met een magenta top. De eerste 2 maanden is het een compacte plant, maar vanaf juli gaat hij hard groeien tot wel 1 m of hoger. Het zijn stevige planten, die goed dienst kunnen doen als windscherm.

Magenta melde houdt van zon, maar doet het ook op schaduwplekken (heeft dan minder magenta toppen). De plant kan goed tegen droogte en arme grond.

Omdat deze pionier snel aangroeit, kun je relatief vaak oogsten. Oogst steeds de toppen om een lage volle plant te krijgen of oogst steeds de zijtakken om de plant hoog en smal te laten worden. Zolang je blijft oogsten, maakt de plant geen zaad. Bij het bloeien van de plant verdwijnt de magentakleur. Bijen lijken dol te zijn op de veelheid aan onopvallende bloempjes.

De smaak van magenta melde blad lijkt wat op gewone spinazie. Smeltende boter kun je met de magenta-kleurige topjes roze kleuren. Jonge blaadjes kun je rauw eten in salade, wat ouder blad (iets bitterder van smaak) in stoofschotels of koken als spinazie.

magenta melde of boomspinazie, Chenopodium giganteum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *