winterpostelein en mierenbroodje
20 november 2017
klaproos
5 december 2017
Alles

Eetbare stokroos
Alcea rosae is een mooie sierplant die je in de stad tussen de tegels langs gevels ziet opkomen. Hij groeit prima in het wild en het is ook een leuke bloem voor in een mooie bloementuin. Oorspronkelijk groeide de stokroos alleen in Palestina. In de 16e eeuw is die naar Europa gebracht.
Stokroos is een 2-of 3-jarige plant van de kaasjeskruidfamilie. Het eerste jaar vormt de plant een bladrozet, waar in het tweede jaar de 2 m hoge bloemstengel uitgroeit. Van juni tot eind september bloeit de stokroos met grote klokvormige bloemen in de kleuren wit, crème, geel, roze, rood, paars of zwart of een combinatie daarvan. Het is een belangrijke bloem voor bijen en hommels
Na de bloei verschijnen de kaasvormige zaaddozen, die vol zitten met enkelvoudige zaadjes. Stokroos kan in het voor- en najaar gezaaid worden.
Veel delen van de stokroos worden gebruikt. Er kan thee gezet worden van de bloemen van de stokroos. De slijmstoffen in de bloemen zorgen voor een thee die verzachtend werkt op de keel.
Ook kunnen de bloemblaadjes gebruikt worden in een kleurrijke salade. De bloemen zijn ook zeer geschikt om te vullen, bijvoorbeeld als amuse. De jonge bladeren kunnen gekookt worden gegeten zoals spinazie . De bloemknoppen kunnen in boter worden gestoofd en met peper en zout worden gegeten. De wortels worden in traditionele geneeswijzen gebruikt voor kompressen maar kunnen ook in dunnen schijfjes gekookt en worden ter vervanging van aardappel gebruikt worden. Vroeger werden wijn en zoete spijzen gekleurd met stokroos.

stokrozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *