Eetbare stokroos
27 november 2017
Sleutelbloem
11 december 2017
Alles

Klaproos
Papaver rhoeas is een 1-jarige tot 60 cm hoge plant, die oorspronkelijk uit het oostelijk middellandse zeegebied kwam en vermoedelijk in Europa met de graanteelt is ingevoerd.
Klaproos bloeit in mei – juli maar één dag met tere rode bloemen. De rode bloemblaadjes zijn eetbaar. Het ziet er vrolijk gekleurd uit in de salade. De rode kleurstof uit de kroonbladeren wordt soms gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen en dranken, bijvoorbeeld in wijn of punch.
De doosvruchten zijn vanaf september plukrijp als ze grijsbruin van kleur zijn; droog ze in een papieren zak. De zaden zijn ook eetbaar (maanzaad) en kunnen verwerkt worden in brood en gebak. Uit de zaden wordt ook olie geperst (vroeger gebruikte men maanzaadolie uitwendig als middel tegen hoofdpijn). De olie heeft ook cholesterol verlagende eigenschappen.
Zaden zijn tientallen jaren kiemkrachtig (door de conserverende olie). Pas als de grond wordt omgewoeld, komen de zaden aan de oppervlakte tot ontkieming. Klaproos is dus een zogenaamde lichtkiemer. Bij het zaaien moet je het zaad niet bedekken met grond Vandaar dat je deze plant vooral langs wegranden en akkers kunt tegenkomen. In Nederland komen verschillende klaprozen voor.

 

 

 

 

 

klaproos, Papaver rhoeas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *