Kruidentuin

volkstuin-plattegrond

Veel van de planten waar Joop natuurlijke kruidenproducten van maakt groeien in de sierlijke kruidenmoestuin van 300 m² op volkstuincomplex VTV Maaspoort aan de Wasweg te ‘s-Hertogenbosch. Deze tuin heeft Joop al 25 jaar in gebruik. Het begon als moestuin, inmiddels is het meer een wildeplanten/kruidentuin. De tuin heeft een bijzonder ontwerp: het padenplan heeft de vorm van een soort doolhof/labyrint Al lopend over de smalle paadjes kom je langs veel eetbare, geurige en medicinale planten.

Er staan ook groenten en fruit in de tuin, al hebben die niet de overhand. Er wordt gewerkt met permacultuur principes; veel observeren en laten groeien. Kijken wat je allemaal met de (on)kruiden kunt doen; bijna elk kruid is wel te gebruiken.

klaproos oranjeSnoeihout wordt verwerkt tot takkenrillen, vlechtwerken en bonenstokken en compostbakken hebben een centrale plek in de tuin. De hardhoutenkas, die ze van haar vader erfde, wordt in het voorjaar gebruikt voor de opkweek van jonge kruiden- en tomatenplantjes, in de zomer om tomaten te kweken in in het najaar voor winterbladgroenten.

Op hetzelfde volkstuincomplex (VTV Maaspoort) is een ‘composttuin’ en een ‘ideeëntuin’, gezamenlijke tuinen waar ideeën uitgeprobeerd worden, zoals een aardbeientoren, kruidenspiraal, wilde bloemenweide, insectenhotel, houtsnipperpad en gezamenlijk composteren.

 

tuin2Maandag meehelpochtend (10.00 – 12.00 u)

Wil je van alles leren over het oogsten, drogen en verwerken van kruiden en eetbare bloemen en vind je het net als Tuinjoop fijn om buiten bezig te zijn ? Kom dan op een of meerdere ochtenden op maandag meehelpen in Tuinjoop’s tuin in de Maaspoort (‘s-Hertogenbosch). We gaan o.a. kruiden en zaden oogsten, plantjes planten en er is ander (licht) tuinwerk.

Bij heel nat weer of als het vriest werken we in Tuinjoop T-huis, waar we zaden schonen, verpakken, kruidenthee mengsels maken en verpakken of kruidenzeep, -creme, -zalf en -lippenbalsem maken. Wil je een maandagochtend komen helpen ? Bel of mail naar Joop Reichenfeld: 06 – 363 06 233 of joop@bajo.nl

 

hapjes1 hapjes2Proeverij & tuinrondleiding (op aanvraag)

In de bijzondere kruidenmoestuin met veel (wilde) kruiden en labyrintpad kun je vooral in het voorjaar en de zomer proeven, ruiken en beleven.