Bieslook
12 februari 2018
roomse kervel
5 maart 2018
Alles

Oostindische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae (klimkersachtigen),

De plant is inheems in de Andeslanden. Hier werd het gebruikt als wondkruid om wonden dicht te laten trekken en te ontsmetten.

Oostindische kers heeft heldergroene bladeren, met een golvende rand met 7 tot 10 hoofdnerven met in het midden de steel. De gespoorde bloemen in de vorm van een beker of bakje bloeien van mei tot en met de herfst (tot de eerste nachtvorst). 1 plant kan wel 300 bloemen krijgen. In de zon is de plant kleiner, maar heeft meer bloemen; in de schaduw is het blad groter. Het is een een snelle groeier, die zichzelf uitzaait; een mooie bodembedekker, die kan bloeien in de kleuren van wit, geel, oranje, rood en zeer donkerrood en alle schakeringen daar tussenin.

Oostindische kers scheidt een wortelzuur af, wat door andere planten en struiken kan worden opgenomen. Hierdoor kunnen deze zich beschermen tegen allerlei ongedierte dat niet van deze geur houdt.

Zaai oostindische kers in april of mei op een zonnige plek.

Het ronde blad, de felgekleurde bloem en zelfs de zaden zijn eetbaar. Het heeft een licht pittige peperige smaak, heerlijk in salades.

De jonge zaden kun je ook marineren of in azijn leggen als vervanging van kappertjes en gedroogde zaden kun je als peperkorrels gebruiken.

De plant bevat veel vitamine C en medicinaal werkt het als antibiotica.

oostindische kers, Tropaeolum majus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *