boomspinazie of magenta melde
24 oktober 2017
Snijbiet (rode)
6 november 2017
Alles

Paarse morgenster of haverwortel
Tragopogon porrifolius, een vergeten groente, bloeit met stervormige paars/violette bloemen in het tweede jaar. De plant bloeit alleen in de ochtend en kan 120 cm hoog worden. De 2-jarige behoort tot de composietenfamilie (Compositae) en is ooit als groente ingevoerd vanuit het Middellandse-Zeegebied.
De lange smalle bladeren lijken wel wat op het blad van prei, het kan worden gestoofd of gekookt zoals spinazie. Ook de bloemen zijn eetbaar, even kort blancheren of rauw aan salades toevoegen.
De penwortel van de Paarse morgenster kan als wortelgroente gegeten worden. De wortels kunnen net als schorseneer het beste onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap.
De smaak en het bereiden van de wortel komt overeen met die van de schorseneer. Ook kunnen de wortels na het oogsten ingekuild worden (zoals witlof). Uit de ingekuilde wortels ontspruiten jonge gebleekte scheuten die geoogst kunnen worden. De smaak van de jonge scheuten komt overeen met die van witte asperges.
In paarse morgenster zit redelijk wat calcium en ijzer. Daarnaast bevat het vitamine B1, B2 en C. Ook zitten er enige eiwitten in.
Zaai van maart tot mei in weinig bemeste grond (kan ook op zandgrond) op een zonnige of halfschaduw plek. Oogst van oktober tot februari de wortels alleen in het eerste jaar (het tweede jaar tijdens de bloei worden de wortels houtig).

morgenster (paarse) of haverwortel, Tragopogon porifolius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *