Naar buiten
22 januari 2018
Bieslook
12 februari 2018
Alles

Vanaf vandaag ben ik rivierafvalonderzoeker, ik doe mee met een grootschalig onderzoek naar rivierafval. Volgende week krijg ik een stuk Maas van 100 meter aangewezen. Hier mag ik gaan turven welk afval er ligt langs de hoogwaterlijn (alles wat de rivier heeft achtergelaten na hoog water). Plastic, glas, metaal, papier, hout, enz. en dan alles heel specifiek, bijvoorbeeld piepschuim, hard of zacht plastic stukjes kleiner dan 2.5 cm of groter, snoepverpakking, aansteker, pen, jerrycan, tas, krat, auto-onderdelen, enz. 2 keer per jaar en liefst 5 jaar achter elkaar wordt er door vele vrijwilligers langs de Maas (en Waal) geturfd in het kader van schone rivieren (geen plastic afval meer via rivieren naar zee).

Als ik rond tien uur vanmorgen in een volle zaal van de Lachende Vis plaatsneem is bijna elke stoel bezet. Er zijn meer vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor deze training. Zeker na een bericht vorige week in de Bossche omroep. We krijgen uitleg over de organisaties die meedoen aan deze citizen science (burger wetenschap): IVN, stichting de Noordzee, universiteit Leiden en plastic soup foundation. Tussendoor worden vele vragen beantwoord, zo wordt langzaam duidelijk wat precies de bedoeling is. We horen ook dat 93 % van het zwerfafval plastic is en dat er steeds meer opruimacties worden georganiseerd o.a. langs alle rivieren. Zo kunnen we met zijn allen de plastic soup in de oceaan wat minder laten groeien.

Na een goed verzorgde lunch gaan we naar buiten: de praktijk. In groepjes van 5 gaan we aan de slag. Afval oppakken, kijken wat het is en een iemand van het groepje noteert alles op een lange lijst. Er blijkt vooral veel kleine en grotere stukjes (ondefinieerbaar) plastic, piepschuim, touw, snackverpakking, stukjes glas en een luier te liggen op zo’n 20 m. aanspoelselrand.

Wil je ook iets doen aan rivierafval ? 10 maart is weer de landelijke opschoondag, zie project schone Maas. Natuurlijk kun je ook individueel of met een groepje mensen iedere dag van het jaar zwerfvuil opruimen langs de Maas. En: 24 maart is ook de Landelijke opschoondag. Binnenkort start ik ook weer met afvalwandelen langs de Maas. Loop en raap je mee ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *