Run
13 augustus 2017
Zondagochtend Empelse Waard
17 september 2017
Alles

We gaan 4 dagen struinen langs de Waal. Van het Pannerdens kanaal bij Pannerden tot Boven Merwede bij Gorinchem, is de Waal 82 km lang. De naam Waal (door de Romeinen Vacalis of Valis genoemd, later Vahal) is van Germaanse herkomst en is een verwijzing naar de vele meanders die de rivier ooit gehad moet hebben (Oudgermaans: wôh = krom). Op deze drukst bevaren rivier van West-Europa varen vooral grote schepen, zoals 6 duwbakken met kolen, containerschepen 3 hoog bovendeks opgestapeld en andere grote schepen. Je ziet er weinig pleziervaart.

Tijdens de ri4daagse, waar we afgelopen dagen aan meededen kon je van alles tegenkomen; een gedicht in een kerkje, vioolmuziek bij de lunch of een liedje op het pontje en interessante gesprekken met medestruiners. Veel en diverse bloeiende flora, zowel op dijken als op de vele strandjes. Langs die strandjes zien we o.a. ook veel steentjes, schelpen, grote stenen, bakstenen, krabben, palingen half doormidden (verongelukt in de schroef van een schip).

Dag 1 begon bij Fort Vuren (zeker een bezoek waard). Na een openingstoespraak gaan we op weg door bloemrijke uiterwaarden met in de Hondswaard ook veel doornappelplanten naar het dorp Vuren. Al kletsend en struinend verder door de Waaluiterwaarden tot Riveer naar Brakel. Daar gaat de paraplu open. In de buien lopen we verder langs de dijk en langs de strandjes. Een mooi geluid, die rollende golven over de kleine schelpjes. In het nieuwe natuurgebied Munnikenland kiezen we even voor verharding. We kruisen een kudde rode geuzen (een soort wilde koeien) met middenop het fietslpad een stier met best flinke horens. De stier blijft doodstil naar ons staan kijken. Het lijkt best wel spannend, maar als we dichterbij komen, stappen de koeien en stier rustig opzij. We bereiken Slot Loevestein, waar we een paar weken eerder ook waren en besluiten meteen de riveer terug naar Fort Vuren te nemen. Daar even opwarmen met een flinke kom soep en rustig rondkijken. Via de pontjes nemen we een toeristische route terug naar huis. Tijdens het wandelen hadden we bij Brakel een container gezien met mooie louvredeuren. We halen ze later op en maken er tuis met scharnieren mooie kamerschermen van.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 bekijken we de Waal eerst vanaf het water. Van Zaltbommel tot Brakel varen we met een partyboot, langs Haaften, Hellouw en Herwijnen. Na een uur verlaten we als een kudde de boot. Struinend over strandjes gaat niet altijd makkelijk, soms lastig met veel stenen en wilgenstruweel. Wat vooral leuk is aan de ri4daagse, je kunt kiezen welke route je neemt; over redelijke graspaden, al kletsend in een groep, over de verharde dijk, of lekker rustig over de vele strandjes vlak langs de dijk. Vlakbij Zuilichem is een grote tent opgezet voor de lunch (incl. vioolmuziek), er is nog pompoen/courgettesoep over (voor degenen die geen lunch besteld hebben), heerlijk ! In de Breemwaard schuilen we even voor een regenbui onder een grote wilg met prachtig uitzicht over de Waal. In Nieuwaal gaat de route even over de dijk met bloemrijke bermen, o.a. beemdkroon. Nog even struinen we over modderpaadjes in de Gamerensche waarden en dan rest ons nog een drukke dijk, waar volop planten bloeien en waar ik naar hartelust zaadjes kan oogsten van wilde pastinaak, wilde peen, cichorei en beemdkroon.

 

 
Dag 3 starten we bij de Tabaksplant in Afferden, waar de helft van de groep gaat fietsen; wij starten met wandelen en halverwege mogen we op de fiets verder. We hadden deze dag niet meer gerekend op regen, dus ook geen jas of paraplu meegenomen. Helaas, al snel staan we onder wilgenstruweel te schuilen, later nog in een steenoven en onder een grote graafmachine; wel mooi allemaal. Ook deze dag kunnen we weer heerlijk struinen door gras en over strandjes en met regelmaat stappen we over prikkeldraadversperringen. Met al die zandstrandjes wanen we ons af en toe aan het Noordzeestrand. Wel grappig, zo vlak onder de A50 groeien er tomatenplanten langs de vloedlijn. Het voetveer brengt ons bij het witte kerkje in Slijk-Ewijk waar we kunnen schuilen voor de regen, uitrusten, een expositie bekijken, schommelen en lunchen. Er staat een flinke tegenwind op de dijk, we fietsen even van de dijk af door Landgoed Loenen en dan weer verder over de Waalbandijk, langs de voormalige kerncentrale. Heel even houden we pauze bij herberg de Engel en bezoeken een galerie in een oud schoolgebouw in Dodewaard. Een klein pontje brengt ons naar Druten, alwaar we met wind mee over de dijk zo naar de finish ‘vliegen’.

 

 

 

 

 

 

 

Op de laatste dag worden we door de kasteelvrouwe hartelijk welkom geheten. We beginnen al met af te wijken van de route via een leuk paadje, wat uiteindelijk dood loopt bij een opgebroken straat. Een stukje terug en dan verder over de dijk en meteen de uiterwaard in. Een mooi stukje over een oud dijkje langs bossages. Bij Varik slaan we Veerhuis en Toren over en stappen meteen op pontje Uit®waarde. Meteen kiezen we er weer voor om te struinen langs de strandjes. Een stukje bos met een pad vol weidechampignons brengt ons op een dijk. Niet te lang, want we kwamen om te struinen.
Er volgt nog een spannende oversteek met een ladder en bootje en hierna gaan we alleen nog maar langs de Waal struinen tot de pont (Pomona) bij Tiel. Weer veel diverse bloeiende flora, er staat zelfs een hele strook bieslook aan de Waal; lekker op ons brood met kaas. In Tiel coffee, ice & more en dan weer struinen door de Passewaay. We passeren 2 kunstwerken aan de dijk (boog en roeier), nog een laatste pauze bij camping Zennewijnen en dan zijn we weer terug bij kasteel Ophemert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *