Zondagochtend Empelse Waard
17 september 2017
boomspinazie of magenta melde
24 oktober 2017
Alles

Al voor de zon opgaat ben ik in de Empelse Waard langs de Maas op zoek naar vogels en zoogdieren. Vandaag zie ik alleen vliegende dieren; van de zoogdieren, zie ik een vleermuis rondfladderen tussen het eiland en een meidoorngroep en verder zijn er heel wat vogels te bekijken en beluisteren. Vlakbij de beverburcht hou ik theepauze; zo kan ik rustig met verrekijker de bewoners op de plas bekijken, af en toe komen er dan ijsvogeltjes in beeld.

In Tuinjoop T-huis is het weer hoog tijd om de oogst van gedroogde kruiden van afgelopen zomer te gaan verwerken tot nieuwe kruidentheemixen. Het is altijd wel een stoffig karweitje, dus ik maak zo’n 3 kruidentheemixen per keer. Jeanne van de ruilkring komt ’s middags meteen 11 zakjes kruidenthee kopen.

Via een mailtje laat Landwinkel Valenkamp weten, dat de voorraad kruidenthee en kruidenzeep weer bijgevuld kan worden. Onze postbode (oudste zoon Dirk) brengt ons persoonlijk het tijdschrift Natuurlijk! Bommelerwaard. Daarin staat een artikel over het Alemsche klompenpad; een eldorado aan vlinders en bloemen. Vanmiddag combineer ik een ritje Kruisstraat (kruidenproducten brengen), met het pontje over de Maas voor een wandeling rond Alem (zaden oogsten) en een bezoek aan Natuurlijk Kers Vers in Kerkdriel (mand met kruidenthee ophalen).

Tot 1935 lag Alem in de provincie Noord Brabant. Door kanalisatie werd een meander van de Maas afgesneden, waardoor Alem opeens in Gelderland kwam te liggen (de Maas is de grens). Zo ontstond een schiereiland door een dam met Rossum verbonden en nu ook bereikbaar met de pont. Al rondwandelend over het 7 km lange Alemsche klompenpad speur ik de bermen af naar uitgebloeide bloemen, waar ik zaad van kan oogsten. Uiteindelijk vind ik zaad van vlasleeuwenbek, smeerwortel, kaasjeskruid en bijvoet (binnenkort te koop via mijn webwinkel).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *