Snijbiet (rode)
6 november 2017
winterpostelein en mierenbroodje
20 november 2017
Alles

Veldsla
Valerianella locusta is een 1-jarige erg lekkere malse bladgroente uit de valeriaanfamilie. De plant komt in het wild voor op open plaatsen op vochtige, voedselrijke grond in bermen en op dijken en soms op landbouwgrond, het is geen winterharde plant, maar kan wel tot -5 °C vorst verdragen. In de winter kun je hem onder de sneeuw vandaan halen en is die nog prima te eten.
Veldsla zaai je ter plaatse (bijvoorbeeld als nateelt in de maanden dat er niet zo veel groeit) in augustus/september in rijen of breedwerpig. Zaai vooral dun, zodat de plantjes zich goed kunnen ontwikkelen en zijscheutjes kunnen vormen. Veldsla kiemt vrij traag, pas na zo’n 2 tot 3 weken. Je kunt veldsla een nachtje voorweken in warm water, dat zorgt voor een iets snellere kieming.
Als je in het voorjaar een aantal planten laat staan en ze ze laat bloeien, kun je zaden oogsten, of de plant zaait zichzelf uit (pas geoogst zaad kiemt slecht door de nog aanwezige kiemrust). De bloemen van veldsla kun je ook eten. In september komen er dan spontaan nieuwe veldsla plantjes op.
Veldsla kun je vers of gestoofd eten en bevat veel vitamine C en mineralen (kalium, fosfor, calcium, natrium ijzer en magnesium).

veldsla, Valerianella locusta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *