Workshops


Joop Reichenfeld (Tuinjoop) is een doener; leren door praktisch bezig te zijn is het uitgangspunt van haar workshops.

Het workshopaanbod bestaat daarom vooral uit praktische workshops op het gebied van kruiden & natuur en kunst & creativiteit. De onderstaande workshops zijn geschikt als familie, vriend(inn)en of team-uitje, maar je kunt ook individueel deelnemen. Heb je interesse in een van de workshops, neem dan contact op met Joop (joop@bajo.nl) om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Workshop lavendelzeep
Lavendel werd bij de Grieken en Romeinen al gebruikt als ‘baadmiddel’. In de Middeleeuwen was lavendel ook een populair ‘strooikruid’ vanwege de insectenwerende capaciteit en om geurtjes weg te werken.
In de workshop lavendelzeep krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van lavendel. We maken lavendelzeep en -geurzakjes, -handcreme en/of lavendellippenbalsem. Het duurt 4 uur en kost € 45,- pp.

Workshop saliezeep
Salie is een reinigend kruid en wordt ook wel gebruikt bij ceremonies en rituelen. Het werkt antiseptisch en doodt ziekte-kiemen. “ Qui a de la sauge dans son jardin, n’a pas besoin d’un médecin “ (betekent: wie salie in zijn tuin heeft, heeft geen arts nodig).
In de workshop krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van salie.
We maken saliezeep, -smudge, – tand-pasta en/of salie lippenbalsem. Het duurt 4 uur en kost € 45,- pp.

Workshop brandnetelzeep
Brandnetel is te gebruiken als groente en geeft gezondheid en kracht (bijv. in soep en in lasagne). De toppen kun je gebrui-ken voor thee, zalf, zeep en tinctuur.
Brandnetelzalf is een goede trekzalf, bij allerlei jeukende huidproblemen, muggenbulten en brandwonden.
In de workshop krijg je informatie over zeep maken en over de oogst, het drogen en verwerken van brandnetels.
We maken brandnetelzeep, -zalf, -soep en brandnetelballetjes. Het duurt 4 uur en kost € 45,- pp.

Ook mogelijk: workshop kamille-, vlierbloesem- (alleen begin juni), rozen (met klei)- en rozemarijnshampoozeep.

Workshop crème en lippenbalsem
Hoe maak je zelf je eigen natuurlijke hand- (voeten of gezichts-) crème en lippenbalsem zonder chemische conserveermiddelen ? Het duurt ruim een uur en kost € 17,50.
In deze workshop leer je met natuurlijke produkten, zoals bijenwas (candalila of carnaubawas), (amandel, olijf of) kokosolie, (mango of) cacaoboter, kruidenwater (of hydrolaat) en etherische olie te werken. Hiermee kun je op eenvoudige wijze een zachte, snel intrekkende handcrème of verzorgende lippenbalsem maken.

Wandeling Maasuiterwaarden

Even uitwaaien aan de Maas en genieten in natuurgebied de Maasuiterwaarden. Bijvoorbeeld als begin van een (team) dag, na een lunch, of als afsluiting van een vergadering of inspirerende dag. We wandelen met stevige wandelschoenen op grotendeels onverharde ondergrond.    We beginnen met koffie/kruidenthee en taart. Na de wandeling is er heerlijke vegetarische soep, dit alles voor € 16,50 pp.

Waarom wandelen ? – wandelen houdt je hart gezond – wandelen geeft je zuurstof – wandelen houdt je gewrichten soepel – wandelen houdt je brein jong – wandelen helpt tegen stress – wandelen vormt je figuur – en wandelen is lief voor je lijf. Er kan ook gewandeld worden met een thema, zoals: contact met koeien, met aandacht in stilte, eetbare planten excursie en stenen stapelen. 

Creatieve workshops:

Avontuur aan de Maas / natuur beschilderen

We gaan lekker naar buiten, struinen langs de Maasstrandjes en kijken wat voor sporen, stenen en hout we kunnen vinden. Met de vondsten keren we terug naar Tuinjoop T-huis, waar we ze gaan beschilderen. Het duurt 2 uur en kost € 12,50 pp.

Workshop mozaïek
Creatief mozaïeken in een ontspannen sfeer geeft (ook zonder enige kunstzinnige aanleg) al snel leuke resultaten. Je kunt je eigen voorwerp om op te mozaïeken meenemen, maar er zijn ook dienbladen, schalen, houten doosjes, schilderijtjes en spiegels te koop. De workshop kost € 16,50 pp en duurt 2 a 3 uur.
Je kunt per persoon aan je eigen werkstuk werken. Ook is het mogelijk om met een groep een groter kunstwerk te mozaïeken.

Workshop monotype (eenvoudige druktechniek met veel mogelijkheden)
In deze kleurrijke workshop ga je snel zelf aan de slag met de eenmalige afdruk- of monotype-techniek. Vooral met veel plezier gaan uitproberen en doen is de bedoeling en dan ontstaan er mooie en spontane afbeeldingen. Met langzaam drogende verf (zoals drukinkt of blockprint) schilder je met kwast, roller, paletmes of houtjes op een vlakke ondergrond, zoals een glasplaat of perspex. Als je tevreden bent met het resultaat maak je een afdruk op papier.
minimaal 4 – maximaal 10 deelnemers, duur: 2 uur, € 25,- pp.

Bovenstaande workshops zijn te combineren met:

* een biologisch vegetarisch ontbijt, brunch, lunch of diner

Joop kookt met kruiden uit de omgeving, eetbare bloemen (in het seizoen) en laat je nieuwe smaken proeven. Meestal bestaat een menu uit zelfgemaakte en door gastkoks bereidde gerechten. (prijzen in overleg)

* een high (herbal) tea

Een high tea stamt uit de Victoriaanse tijd en is van oorsprong een ‘aantal lekkernijen’ in de namiddag met thee geserveerd. Vanuit Engeland is het naar Nederland overgewaaid.

Kom met je vriend(inn)en genieten van lekkere vegetarische hapjes en heerlijke kruidenthee.     € 12,50 pp.

* of andere workshops

Mijn collega’s op ’t Heem geven ook inspirerende, creatieve en leerzame workshops op het gebied van beweging/expressie, bewustzijn/spiritualiteit, dans/muziek, gezondheid/voeding, kunst/creativiteit en natuur/milieu.