Ontbijt in de Empelse Waard
8 mei 2018
olijfkomkommer
31 mei 2018
Alles

bladmosterd

bladmosterd (Brassica juncea) is een kruisbloemige en verwant aan de ‘klassieke’ mosterd, die voor de zaden gekweekt wordt, maar bij bladmosterd gaat het om het blad.

In de Himalaya wordt bladmosterd al meer dan 5000 jaar geteeld en gegeten. Ook in vele andere landen vormt bladmosterd onderdeel van het dagelijks menu en kan het net als spinazie en andere bladgroenten worden bereid.

bladmosterd is een snelgroeiend bladgewas dat ook bij lage temperatuur snel kiemt en groeit en bovendien redelijk winterhard is. Ideaal om te kweken als snelle snijgroente maar ook geschikt om met 10 cm plantafstand uit te laten groeien tot volwassen planten.

Bladmosterd kun je zaaien van maart tot oktober. Er zijn verschillende soorten bladmosterd met diverse bladvormen, brede gegolfde, fijn getand tot bijna naaldfijne structuren bij purple en green frills

Meer warmte, droogte en hoge temperaturen maakt de smaak sterker; koele groeiomstandigheden en veel water maakt de smaak zachter. Bij warmte kunnen de planten makkelijk doorschieten. Zo kun je ook genieten van de eetbare bloemknoppen ende gele bloemen met een pittige smaak.

Bladmosterd kun je gebruiken in salades en gekookte of gewokte groenteschotels. Een hele winter lang kun je genieten van pittig en gevarieerd bladgroen voor heerlijke wintersalades.

Comments are closed.