Nieuwe jas voor mijn vader’s oude kas
21 maart 2016Goedemorgen of Goedemiddag
27 april 2016De Eendenkooi Maaspoort is in het broedseizoen eigenlijk gesloten, maar op maandag is de vrijwilligersgroep al tien jaar samen aan het werk aan het onderhoud van de eendenkooi. Gisteren werd het jubileum van deze vrijwilligersgroep gevierd. Op deze heugelijke, zonnige dag besluit ik om brandneteltoppen te oogsten. Voor de vrijwilligers bracht ik cajun/brandnetelballetjes mee, maar die vielen helaas bij hen niet zo in de smaak. Ik zelf vind ze heerlijk.
De geoogste brandnetels leg ik thuis te drogen in de zonnedroogkast voor ons huis en op de droogrekken in het T-huis. De gedroogde brandnetel gebruik ik later om kruidentheemengsels mee samen te stellen. Een deel van de verse brandnetel laat ik trekken in kokosolie en olijfolie om er zeep, zalf en lippenbalsem van te maken. Wil je ook leren hoe je brandnetelzeep maakt ? Mail me, dan plannen we een workshop.
Ook gaan er wat brandnetels in de soep. Wat je nog meer culinair met brandnetel kunt doen vind je op: brandnetelrecepten.
(wilde) brandnetel is veel gezonder dan bijvoorbeeld (gekweekte) spinazie, er zitten veel vitaminen (A, B, C en K) en mineralen (calcium, kalium, magnesium, koper, silicium en ijzer) in. In spinazie (en rabarber) zit oxaalzuur. Oxaalzuur bindt het calcium in de darmen, waardoor het niet meer kan worden opgenomen in het bloed. Eet deze producten daarom niet vaker dan één keer per week. Brandnetel bevat juist calcium, goed voor je botten en kun je dus regelmatig op je menu zetten.