winterpostelein en mierenbroodje
20 november 2017klaproos
5 december 2017Alcea rosea, de latijnse naam van stokroos, is een mooie sierplant die je in de stad veek tussen de tegels langs gevels ziet opkomen. Hij groeit prima in het wild en het is zeker ook een leuke bloem voor in een mooie bloementuin.
Herkomst
Oorspronkelijk groeide de stokroos alleen in Palestina. In de 16e eeuw werd de plant naar Europa gebracht.
Bloei
Stokroos is een twee- of drie-jarige plant van de kaasjeskruidfamilie. Het eerste jaar vormt de plant een bladrozet, waar in het tweede jaar de 2 m of hogere bloemstengel uitgroeit. Van juni tot eind september bloeit de stokroos met grote klokvormige bloemen in de kleuren wit, crème, geel, roze, rood, paars of zwart of een combinatie daarvan. Het is een belangrijke bloem voor bijen en hommels. Na de bloei verschijnen de kaasvormige zaaddozen, die vol zitten met enkelvoudige zaadjes.
Zaai
Stokroos kun je in het voor- en in het najaar zaaien.
Hele plant eetbaar
Veel delen van de stokroos kunnen worden gebruikt.
Er kan thee gezet worden van de bloemen van de stokroos. De slijmstoffen in de bloemen zorgen voor een thee die verzachtend werkt op de keel.
Ook kunnen de bloemblaadjes gebruikt worden in een kleurrijke salade.
De bloemen zijn ook zeer geschikt om te vullen, bijvoorbeeld als amuse. Je kunt de bloemen vullen met geitenkaas, een salade, rijst of bijvoorbeeld pasta.
Jonge bladeren kunnen gekookt worden gegeten zoals spinazie . De bloemknoppen kunnen in boter worden gestoofd en met peper en zout worden gegeten.
Wortels
De wortels worden in traditionele geneeswijzen gebruikt voor kompressen. De wortels kunnen ook in dunnen schijfjes gekookt worden en ter vervanging van aardappel gebruikt worden. Vroeger werden wijn en zoete spijzen gekleurd met (de donkerrode) stokroos.