Dodoens
10 april 2017
Steendert
22 april 2017
Alles

haal meer uit je moestuin

Er zijn vele boeken geschreven over moestuinieren.

Makkelijke moestuin-, biologische moestuin, permacultuur in je moestuinzeven stappen naar een natuurlijke moestuin, snelle moestuin of haal meer uit je moestuin. Het laatste boek is van 3 jaar geleden en geschreven door Rodolphe Grosléziat. In dit boek vertelt de auteur alles wat je moet weten om een moestuin aan te leggen of te laten ‘heropleven’.

Het laatst verschenen moestuinboek geschreven door Hans van Eekelen is “Het nieuwe moestuinieren”. Het is een encyclopedie over natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel met wel 840 bladzjiden.

Bij AH kon je “moestuintjes” krijgen als je voldoende boodschappen deed. In zo’n klein doosje zit een bakje, een beetje aarde en zaadjes. Dit keer zaten er behalve groente, nu ook kruiden en bloemenzaden in.

Buurvrouw Ella is dit voorjaar druk bezig om haar achtertuin om te vormen tot de mooiste tuin van ‘t Heem. Vanuit Tuinjoop T-huis heb ik daar mooi uitzicht op, ook op het hele proces. Frambozenstruiken zijn verplant, de composthopen gekeerd en zo krijgen de AH moestuintjes binnenkort daar ook hun plekje.

Om mensen wat beter te helpen met het kweken van groente, kruiden en bloemen is AH een samenwerking gestart met IVN: ‘haal meer uit je moestuin’.  Op de website vind je veel tips en kun je een gratis zaaikalender en een zelf te bouwen insectenhotel downloaden. Als je nu lid wordt van IVN krijg je een moestuin startpakket en er is zelfs een AH moestuintje app.

Hoe kun je nog meer uit je moestuin halen ?

Bijvoorbeeld door anders naar je “onkruid” te kijken. Je kunt het oogsten ipv te wieden en opeten. Van witte dovenetel of brandnetel kun je bijvoorbeeld heerlijke soep maken. Paardenbloemknoppen kun je inleggen in het zuur, vogelmuur is lekker in salade of stamppot en met madeliefjes kun je je bord versieren. Pinksterbloemen en kleine of bittere veldkers maakt je salade wat pittiger en wat denk je van hondsdrafpesto ?  Kleefkruid en smeerwortelblad kunnen heel goed in een wilde groente quiche of in een smoothie, net als zevenblad.

Zelfs kweekgraswortels kun je eten ! Een thee hiervan gezet is urinedijvend bij vochtophopingen, jicht en reumatisch aandoeningen en licht antibiotisch ter voorkoming van blaasontstekingen. De kweekgraswortelthee werkt ook verzachtend en slijmoplossend bij hoest en verkoudheid. In bovengenoemde encyclopedie staat ook een stuk over onkruid en hoe deze te gebruiken.

Ook kun je eetbare bloemen kweken, ze fleuren je moestuin en je bord op. Probeer eens rode klaproosblaadjes, oostindische kers, viooltjes of komkommerkruid bloemen in de sla !

Zaden van diverse groente en eetbare 1-jarige, 2-jarige of meerjarige bloemen vind je in mijn webwinkel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.