Buurtbieb
24 augustus 2016Heksen 3 daagse (2)
24 september 2016Donderdag is het begonnen, een cursus voedsel verwerken (fermenteren, drogen en wecken komen o.a. aan de orde) in de kleine keuken en woonkamer van permacultuurdocente Maranke Spoor van stichting permacultuur onderwijs. Vanaf half elf druppelen we (de 6 cursisten) binnen en beginnen we rond te snuffelen in de kasten; veel interessante boeken, maar vooral veel potjes met van alles gedroogd en geweckt…. Tijdens het kennismakingsrondje (we blijken uit alle windrichtingen te komen) gaan we al aan de slag. Boerenyoghurt wordt in een natte theedoek in een vergiet gehangen met een schaal eronder. Zo maken we hangop, na 5 uur maken we er diverse soorten kruidenroomkaas van (door zout en diverse kruiden toe te voegen). De wei die uit de yoghurt drupt wordt gebruikt om te fermenteren, er zitten nl. melkzuurbacterien in. We beginnen met ui te fermenteren. Grote uien worden geschild en in vieren gesneden, dit gaat in een schone pot, samen met 1 liter water, 2 eetlepels zout en 2 eetlepels wei. Er bovenop gaan druivenbladeren en iets zwaars (bijvoorbeeld een glazen dekseltje of een steen) om alles onder ‘water’ te houden. Deksel op de pot en dan 4 dagen wachten.
De lunch is een ware proeverij; geweckte soep en allerlei potten gefermenteerde groente komen op tafel. Ui, augurk, courgette en tomaten; die laatste zijn net smaakbommetjes, zurig in de mond en als je er in bijt prikkelend. Er is zelfs een gefermenteerde chutney gemaakt met munt en amandelen, deze smaakt het lekkerst op een crackertje met kaas.
Het volgende item is appels verwerken. Met de appeldroom, die in een keer schilt, snijdt en het klokhuis eruit haalt, hebben we in ‘no-time’ appelschijfjes gemaakt. Thuis heb ik meteen zo’n leuk apparaatje via internet besteld. De schijfjes worden gedroogd in een droogoventje. We proeven de al eerder gedroogde appelschijfjes en constateren dat de smaak van de appel zeer geconcentreerd wordt, super lekker (als gezonde snoepjes). De klokhuizen, nog wat valappels, druiven en zwarte bessen (van eerdere oogst uit de vriezer) gaan samen in de sapstomer om sap van te maken. Deze is niet op tijd klaar, maar gaan we volgende keer proeven.
Na een rondje door de kleine stadstuin met ontelbaar veel soorten eetbare planten (ook in potten) sluiten we af met een kleine proeverij van de kruidenroomkaas. Diverse verse en droge kruiden en zout (bieslook, knoflook (zaadjes), basilicum, peterselie, peper) zijn door de hangop gemengd.
Na een weekendje op de markt ‘fris & fruitig’ (gewoon en ongewoon uit eigen tuin) bij de tuinen van Appeltern ga ik meteen aan de slag met fermenteren. Yoghurt (over de datum) had ik nog in de koelkast, gaat in een natte theedoek, in een vergiet boven een schaal en laat ik 5 uur uitdruppen. Vers geoogste tomaatjes gaan in een schone weckpot. Rode uien, nog in voorraad met vers geoogste komkommer worden schoongemaakt en gaan in een andere schone weckpot. 1 liter water, 2 eetlepels zout en 2 eetlepels wei erbij en dan naar de buurvrouw voor druivenbladeren en in het kruidenwiel (inmiddels is het donker, dus met zaklamp) pluk ik laurierblad en rozemarijntopjes. En dan 4 dagen wachten…..