Heksen 3 daagse (1)
21 september 2016Heksen 3 daagse (3)
30 september 2016Terwijl we de ‘stof’ van de vorige keer herhalen (waarbij weer vele vragen van ons beantwoord worden door Maranke) snoepen we de gedroogde appeltjespot leeg.
En dan gaan we aan de slag met zuurkool, een zogenaamde ‘wilde ferment’. Rode- en witte kool wordt met een reuzen houten schaaf kleingemaakt. Hierna worden de koolstukjes verder bewerkt met zout, door te stampen met een koolstamper (zo kun je wat agressie kwijt) en door te wringen tot er koolsap uitdruipt. De zachte koolstukjes gaan met de (zoute) sap in potten om ruim 6 weken te fermenteren. We verbazen ons erover hoeveel kool er in een pot gaat. Ik hou niet van hele zure zuurkool, dus ik denk dat ik de pot minder lang laat staan.
Na een heerlijke lunch, weer een ware proeverij met roomkaas en gefermenteerde ui, pompoen, augurk, courgette en tomaat (dit keer ook met gedroogde boterhammen uit de droogoven en geweckt desembrood uit een potje) krijgen we informatie over glaswerk en zout. Met elk zout kun je fermenteren. Maranke raadt ons aan om (ivm de diversiteit) verschillende soorten zout te gebruikten (Himalaya(steen)-, Keltisch zee-, oerzee- en tafelzout).
Voor fruitleer (gedroogd fruitpuree) mengen we rode en groene kruisbessen, zwarte en rode bessen uit de vriezer met appels. Dit wordt met een blender gepureerd, waarna het op bakpapier wordt uitgespreid tot een 5 – 7 mm dikke laag, die 16 uur op 68 C in de droogoven gaat. Dat wordt weer smullen volgende keer…..
Thuis ga ik de volgende dag ook aan de slag met fruitleer. Pruimen, druiven en appel worden met de blender gepureerd, waarna het uitgespreid wordt op bakpapier en ruim een nacht in de droger gaat.