Eetbare stokroos
27 november 2017
Sleutelbloem
11 december 2017
Alles

klaproos

Klaproos

Papaver rhoeas is een 1-jarige wilde plant, ook wel akkeronkruid genoemd, uit de papaverfamilie, die 60 cm hoog kan worden. Oorspronkelijk komt de klaproos uit het oostelijk Middellandse zeegebied en is vermoedelijk in Europa met de graanteelt ingevoerd. In Nederland groeit klaproos vooral op droge zanderige grond, die kort daarvoor omgewoeld is, zoals op spoordijken en opgespoten zandvlaktes.

Eetbare bloem

Klaproos bloeit in mei, juni, juli of augustus maar één dag met tere scharlaken rode bloemen. Deze rode bloemblaadjes zijn eetbaar. Het ziet er vrolijk gekleurd uit in een salade, op een toetje of op een taartje. De rode kleurstof uit de kroonbladeren wordt soms gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen en dranken, bijvoorbeeld in wijn, likeur of punch.

Heb jij wel eens klaproos bloemen gegeten ?

Botanie

Klaproos heeft een dunne penwortel en een rechtopstaande behaarde stengel. De bladeren zijn zacht behaard, net als de knoppen. De knoppen zijn afhangend, als ze opengaan staan de bloemen fier rechtop. Klaproosbloemen kunnen lichtrood, rood, donkerrood en met zwarte vlekken zijn. In de bloem vind je veel meeldraden.

Maanzaad

Vanaf september zijn de doosvruchten plukrijp als ze grijsbruin van kleur zijn. Je kunt ze het beste drogen in een papieren zak. Deze zaden zijn ook eetbaar (maanzaad) en kunnen verwerkt worden in brood en gebak. Uit de zaden wordt ook olie geperst (vroeger gebruikte men maanzaadolie uitwendig als middel tegen hoofdpijn). De olie heeft cholesterol verlagende eigenschappen.

Kiemkracht

De zaden van klaproos zijn tientallen jaren kiemkrachtig (door de conserverende olie). Pas als de grond wordt omgewoeld, komen de zaden aan de oppervlakte tot ontkieming. Klaproos is een pioniersplant en een zogenaamde lichtkiemer. Bij het zaaien moet je het zaad niet bedekken met grond Vandaar dat je deze plant vooral langs wegranden en akkers kunt tegenkomen. In Nederland komen verschillende klaprozen voor.

Elfje

Met klaproosbloemen kun je nog meer leuke dingen doen. Op een excursie in Opheers, België bij herboriste Danielle Houbrechts leerden we jaren geleden een elfje maken van een klaproosbloem.

Wil jij deze prachtige wilde rode bloemen ook in je tuin ?

Koop dan nu een zadenzakje !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.