palmkool
9 april 2018
kaasjeskruid
24 april 2018
Alles

look zonder look

bloemen van look zonder look

Look zonder look, Alliaria petiolata is een 1 of 2-jarige plant uit de kruisbloemenfamilie en kan 90 cm hoog worden. Deze algemeen voorkomende plant groeit het liefst op halfschaduwrijke plekken, zoals in heggen, bosranden en struwelen. De botanische naam Alliaria is afgeleid van het woord voor knoflook. Het ruikt naar look, maar is botanisch niet verwant aan look. Overigens verspreiden niet alleen de bladeren, maar ook de zaden en wortels deze geur.
Look zonder look begint met een rozet van lang gesteelde bladeren. Deze bladeren zijn niervormig met een afgeronde top. De stengelbladeren zijn hartvormig, gegolfd en grof getand of gekarteld. Van april tot juni bloeit de plant met witte bloemetjes (4 kroonblaadjes en 6 meeldraden). Het vruchtbeginsel groeit uit tot een zogenaamde hauw.
De plant is een waardplant van de rups van het oranjetipje en het klein geaderd witje en wordt goed door bijen bezocht, ondanks dat die zelfbestuivend is.
Look-zonder-look heeft een knoflookaroma met een mosterdsmaak, maar smaakt milder dan knoflook. Het blad kan fijngehakt aan salades worden toegevoegd, in kruidenboter, pesto, omelet, quiche of bijvoorbeeld in het pannenkoekbeslag om groene pannenkoeken van te bakken.
De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten. De oudere (grote) bladeren zijn vaak iets bitterder van smaak. Het beste kun je het blad in het vroege voorjaar oogsten. Het zwarte zaad kun je vanaf juni oogsten en gebruiken als ‘wilde’ peper. De jonge wortel (voor de bloei) smaakt naar rapen.

look zonder look

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.