Roomgat
26 november 2016Kloosterwiel
1 december 2016Na een ochtend binnen zitten zaden zakjes vullen is het prachtig weer voor een Maasuiterwaardenwandeling. Voor het eerst zie ik een ijsvogel in de Empelse Waard (‘mijn adoptiegebiedje’).
‘S avonds is het weer koud en moet er eerst ijs gekrabd worden voor ik naar het Stroomhuis in Neerijnen rijd. Als ik er bijna ben, zie ik een ratje over de weg rennen; ik moet er hardop om lachen…. De opleiding wordt steeds leuker, het lijkt wel Sinterklaas vandaag: er is strooigoed bij de koffie/thee en iedereen krijgt een loep met led licht cadeau, die kunnen we meteen gebruiken vandaag bij het biologisch moment van Anja. Kale takken van bomen kun je leren herkennen aan de knoppen. We krijgen de opdracht om een tak met knoppen na te tekenen en vooral te letten op het verschil in okselknop en eindknop. De info heeft Anja gevonden in de bomenmap, die ze bij NME Betuwe leende.
Teunie verbaasde zich in haar 5 minuten praatje over 2 ‘bouwwerken’ langs de Hennisdijk bij Buren. Het blijken, bij nader onderzoek, vleermuis hop-overs te zijn. Ze zijn (tijdelijk) geplaatst ter vervanging van de gekapte bomen op de vliegroute van dwergvleermuizen.
IVN (= instituut voor natuur educatie en duurzaamheid), deze avond gaat over natuur educatie. Mensen leren dankzij én met behulp van zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen). Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor zintuigen en een bijbehorende unieke leerstijl.
Saskia vertelt ons over de leercirkel van Kolb (op internet doe ik de Kolb test, ik blijk een beslisser). Hierna gaan we in groepjes aan de slag en kijken hoe we de leercirkel van Kolb kunnen toepassen. Diverse meegebrachte natuurobjecten, die Anton en Saskia hebben meegenomen worden onderzocht; 2 jonge eikjes in een bloempot, een bakje met de inhoud van de wormenbak, houtsnippers (met interessante nestzwammetjes), een vogelnest (met 4 eitjes en het nestmateriaal blijkt gemaakt van rond het huis gevonden spullen).