Steendert
22 april 2017
Vroege vogels
15 juni 2017
Alles

Ontbijttuinieren

Met een thermoskan heet water en een paar onbelegde boterhammen stap ik ‘s morgens vroeg op de fiets naar mijn prachtige kruidenmoestuin. Ik ben de eerste die over het tuinpad gaat met als gevolg dat mijn hoofd vol spinnenweb zit. Verwelkomd door de rode klaprozen begin ik met aardbeien plukken voor op de boterham en wat kruiden voor de thee. Heerlijk genieten op het terrasje van de vogelgeluiden. Dit keer laat ik mijn brood niet opeten door de ekster…..

En dan aan de slag; het zaad van de paarse morgenster wordt geoogst voor ‘t  wegwaait met de wind en hierna oogst ik de tere rode kroonbladeren van de klaprozen voor ze eraf vallen, nadat de hommels op bezoek zijn geweest. De klaprozen laat ik in Tuinjoop T-huis drogen voor de hoestthee (kruiden voor de longen). Tussendoor pik ik af en toe een framboosje mee. Bijen en hommels zijn ook druk bezig op de paarse papavers.

Gisteren heeft vrijwilligster Rianne veel nieuwe plantjes (o.a. korenbloem, aardbeimelde, sla, yacon en indische ginseng) geplant; ik check even of de plantjes er nog staan en of ze water nodig hebben. Ook loop ik langs de vele ‘doorgeschoten’ planten en kijk of het zaad al rijp is. Daslook heeft zijn zaadjes al aan de grond toevertrouwd, ik ben dus te laat. De zaden van look zonder look, bladmosterd, barbarakruid, sleutelbloem, koriander, blauwe lis, akelei, klaproos, papaver, radijs en smeerwortel mogen nog narijpen.

Diverse soorten munt zijn oogstbaar en worden thuis gedroogd voor diverse kruidentheemengsels. De takken waar geen frambozen aan zitten ‘oogst’ ik voor de bladeren. Als laatste pluk ik kaasjeskruid-, goudsbloem en viooltjesbloemen, deze gebruik ik voor de zalf en zullen au-bain-marie in kokosolie trekken. Snel nog wat verse slablaadjes mee naar huis voor vanavond en dan naar huis, want anders wordt het lunchtuinieren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.