Oogst
11 oktober 2016Empelse Waard (1)
27 oktober 2016Een heerlijk dagje buiten werken begint al om 8 uur als het nog schemerig is. Toch beginnen Ella en ik al met de compostbakken aan de Marie Koenenlaan. We bouwen zorgvuldig de composthoop op, beginnend met kleingeknipte takken (dit zorgt voor lucht (zuurstof) onderop, het water kan makkelijk in de bodem zakken en de bodemdiertjes kunnen makkelijk in de composthoop kruipen om hun werk te doen), daar bovenop komt met een soort lasagne methode afwisselende dunne laagjes composteerbaar materiaal ( o.a. cavia hooi/strooisel, vers blad, herfstbladeren, materiaal uit de groene containers en half of nog niet verteerde compost uit de bak ernaast). Zo ruimen we meteen veel tuinafval op. Al snel gaan de truien uit, want het is best zwaar werk, waar je lekker warm van wordt. Veel pissebedden en wormen, kikkers en padden komen we tegen in de compost. Franna zorgt tussendoor voor koffie, thee en soep en zo nemen we af en toe nog even pauze. Als de compostbak helemaal vol is, gaan we naar de andere kant van onze gezamenlijke tuin, waar ook compostbakken staan. Heel wat kruiwagens verse compost worden naar de moestuintjes gereden door Jan, die inmiddels ook mee komt helpen. In de lege bak beginnen we weer met kleingeknipte takken en daarop weer in laagjes herfstbladeren, halfverteerde compost en vers gesnoeid materiaal. De halfverrotte pallets van de bak ernaast worden vervangen door 3 stevige pallets. En zo staan er na afloop weer 2 keurige compostbakken; 1 helemaal vol, waar het composteringsproces weer gaat beginnen en 1 helemaal leeg, waar de medebewoners weer hun keuken en tuinafval kwijt kunnen. Tussen de compost vinden we ook niet verteerbare spullen, zoals aardappelschilmesjes, dunschiller, schoteltje, plastick figuurtjes, afbreekbaar plastick, plantenetiketten, touwtjes, nylon theezakjes en metaaldraadjes.
Lucia komt na haar werk ook meehelpen met de compostbakken en we gaan verder bij de moestuintjes. Hier is het het composteringsproces niet helemaal fantastisch gegaan. Waarschijnlijk was er een te dikke laag gras, waardoor onderop de hoop vooral te droog en bovenop vooral te nat was. Het composteringsproces krijgt opnieuw een kans, met keren en extra lucht (zuurstof). Zo maken we van 2 composthopen 1 hele grote. Ook komt er weer een bladdepot voor herfstbladeren. In 2 jaar kun je (met af en toe de hoop keren) mooie bladaarde maken. Dat is net zoiets als potgrond, maar dan gratis.
Wil je een keer de praktijkdag composteren meemaken, van alles leren over composteren en vooral praktisch bezig zijn ? Binnenkort organiseert Tuinjoop op de composttuin bij VTV Maaspoort nog een dag (of in de lente, ook weer op woonwerkerf ‘t Heem). De praktijkdag composteren kan ook op locatie (bijvoorbeeld bij een andere volkstuinvereniging of buurtmoestuin) georganiseerd worden. Mail joop@bajo.nl als je interesse hebt.