Maandagochtend
7 maart 2017
een willekeurige zaterdag in april
8 april 2017
Alles

puzzelstukjes

Zaden van olijfkomkommertjes zijn net puzzelstukjes.

Deze kun je nu (april) binnen voorzaaien in potjes. Na de ijsheiligen (12 mei) kunnen de plantjes buiten (met een plantafstand van 50 cm) uitgeplant worden bij een klimrek of bonenstok.

Olijfkomkommer, Mexicaanse augurk of Cyclanthera pedata is een klimplant uit de komkommerfamilie, die wel 5 m hoog kan worden. Oorspronkelijk komt de plant uit de Andes.

Ze bloeit in juli en augustus met kleine gele onopvallende bloemen. Het zijn afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bloemetjes. In een bladoksel staat één vrouwelijk bloempje (met vruchtbeginsel) en daarboven torent een trosje van mannelijke bloeiwijzen. 

Hierna komen de vruchten. Deze zijn jong, ter grootte van een olijf, het lekkerst. Je kunt ze rauw eten als snack, in salades of roerbakgerechten en ook inmaken in het zuur. Als ze groter zijn, worden de vruchten hol. Je kunt de zaden eruit halen (en bewaren) en de vrucht vullen met bijvoorbeeld gehakt of kaas of in een stoofschotel verwerken. De sierlijke bladeren die op esdoornblad lijken zijn ook eetbaar.
In Peru maakt men met een blender ‘traditioneel’ olijfkomkommersap, wat cholesterolverlagend werkt.
Zaden van olijfkomkommer zijn te koop in de webwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.