kaasjeskruid
24 april 2018
lepelblad
6 mei 2018
Alles

teunisbloem

Teunisbloem of Oenothera is een geslacht van zo’n 125 soorten 1-, 2- en meerjarige planten uit de teunisbloemenfamilie en komt van nature uit Zuid en Noord-Amerika. De naam teunisbloem is afgeleid van Sint Antonius van Padua, omdat de plant rond diens naamdag (13 juni) begint te bloeien tot begin september.
Teunisbloem is een tweejarige plant; het eerste jaar wordt een bladrozet gevormd, de bloei komt in het tweede jaar. De plant krijgt grote gele bloemen die groeien rondom de hoofdstengel, die 60 cm tot 2 meter hoog kan worden. Rond de schemering gaan de bloemen open, de knoppen ontvouwen zich in enkele minuten en bloeien de hele nacht en worden bestoven door nachtvlinders. ’s ochtends (vooral bij warm weer) verwelken de bloemen snel.
In het eerste jaar kunnen de lichtroze wortels gegeten worden (oogst van herfst tot lente), om ze bijvoorbeeld te koken als schorseneer of te pekelen voor een aperatiefje. Ook het blad, de bloem en de zaden zijn goed eetbaar. Het blad als groente kan bijvoorbeeld in stoofgerechten, soep, en salades. De zoetsmakende bloemen zijn heerlijk in een salade.
De zaden van de meeste teunisbloemen rijpen van augustus tot oktober. Een zaaddoos bevat circa 200 zaadjes, waaruit geneeskrachtige teunisbloemolie (rijk aan onverzadigde vetzuren) kan worden gewonnen. Jonge, groene zaaddozen kunnen gestoomd worden gegeten.

teunisbloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.