Aardkastanje
1 augustus 2016Buurtbieb
24 augustus 2016Uit: Niksvoorniks door Arne van Onck
Voor iemand die de weg niet weet is het een heel gezoek om de eetkamer van Joop
Reichenfeld en Bart van der Kraan te vinden. Op weg naar hun huis in de Jan Mosmanslaan
in ‘s-Hertogenbosch voor dit interview en voor een vegetarische aanschuifmaaltijd, dwaal ik op goed geluk door de Bossche wijk de Maaspoort. En als ik die lange laan gevonden heb,
blijk ik bij de hoogste huisnummers te zijn begonnen. Bij huisnummer 17 stap ik dan toch
13nog de verkeerde woning binnen. Het blijkt het vakantieadres van twee jonge vrouwen uit Groningen, die nog maar net binnen zijn en ook niet weten wie Joop en Bart zijn. Gelukkig is het maar een huis verder. Daar wordt echter op mijn bellen niet open gedaan. Ik parkeer mijn scootmobiel en neem het pad achterom, maar dat komt uit op de Ernst Schumacherstraat. ‘Je moet hiernaast zijn’, zegt de vriendelijke buurvrouw. En zo is mijn
zoektocht ten einde, want daar – Ernst Schumacherstraat 26 – bevindt zich de aanschuiftafel van Tuinjoop. Het is maar dat u het weet.
Ik ben pas de tweede gast. De eerste is Christien van den Boom, die onverwachts is binnengevallen en niet voor de gezamenlijke maaltijd komt, de andere eters druppelen
langzaam binnen: Franna van der Sluis, Maria van Roosmalen, gastkokkin Gonnie Campschreur en zowaar de twee Groningse dames, die ik net gezien heb en die via AirBnB een paar dagen in Den Bosch verblijven. Ook Onne, de jongste zoon van Joop en Bart, is van de partij. Aantrekkelijk menu Het menu van de aanschuiftafel van vrijdag 3 juni is aantrekkelijk en gevarieerd. Het begint met een kopje brandnetelsoep. Lekker. Het lijkt wel een beetje op spinaziesoep, maar brandnetel bouwt in het lichaam calcium op en kun je overal voor niks plukken, spinazie breekt de calcium juist af en kost geld. Aldus Joop, die een opleiding kruidengeneeskunde heeft gevolgd en een wandelende encyclopedie van planten en kruiden is. Hierna een salade van tomaten, tuinkruiden, kruidenazijn en een beetje macaroni, prachtig opgemaakt met felkleurige eetbare bloemen, zoals magentamelde, Oost-Indische kers en kaasjeskruid. Het hoofdgerecht, een kruidentaart, is gemaakt door gastkokkin Gonnie. Toetje is yoghurt met vruchten. Dit alles voor 10 Niksen, het is gewoon te geef. En het is nog gezellig ook, want niks is zo saai als alleen eten.
Succes
Het aanschuifdiner is een nieuw initiatief van Joop en Bart en net als hun vele andere
ideeën een succes. Normaal wekelijks, in de zomer een keer in de maand. Zij zijn er eind
januari mee begonnen nadat zij een ruimte hadden gehuurd aan de Ernst
Schumacherstraat, vlak achter hun woning aan de Jan Mosmanslaan. Naast de ingang staat
een grote kast met tientallen zakjes gedroogde kruiden en kruidenmengsels, zowel
medicinaal als culinair, in totaal zo’n zestig verschillende soorten, allemaal verbouwd en
geoogst in hun 300 m2 metende heemtuin op het volkstuincomplex aan de Wasweg. Voor
het kweken van groenten en fruit, zoals tomaten, pompoenen, courgettes en eetbare
bloemen, is er dan ook niet veel plaats over. Lopend over een labyrint van smalle paadjes
14kom je er langs talloze geurige, kleurige, eetbare en geneeskrachtige kruiden en bloemen,
waarmee Joop allerlei soorten thee, balsems, zeep, etherische olies en zalfjes maakt. Het is
de basis onder al haar activiteiten, waar ook Bart hard aan meewerkt, die inmiddels zijn
uitgegroeid tot een succesrijk bedrijf, dat hen ook naar tal van plaatsen, tot ver buiten de
stad brengt. Daar bieden zij hun producten op ambachtelijke markten aan. Inmiddels ook
een grappig plastic poppetje in vele kleuren, waarmee je thee in een glas heet water maakt.
‘An apple a day keeps the doctor away’ is het Engelse gezegde. Hetzelfde kan van Tuinjoop’s kruiden worden gezegd. Daarmee kun je vele kwalen genezen, zalfjes maken voor je huid en je lippen, die hinderlijke kriebelhoest bestrijden en van je slapeloosheid afkomen.
Aan de wand tegenover de eettafel staat een apothekerskast waarvan de laden zijn gevuld
met de diverse verpakkingen, zoals flesjes, blikjes, potjes en hulsjes voor de lippenbalsem.
De ruimte, hoewel niet zo groot, wordt ook zo nu en dan verhuurd en onder meer
gebruikt voor workshops en een tweewekelijkse lezingencyclus, die aansluit bij het
gedachtegoed dat ten grondslag ligt aan al hun activiteiten. Zo hield Anita Remijn er onlangs een lezing over complementair geld, zoals onze Niksen. Inmiddels is er een zomerstop. Joop en Bart wonen al 26 jaar in ‘s-Hertogenbosch. Bij het begin van de ruilkring, twintig jaar geleden, werden zij de eerste deelnemers. Vroeger was hun Studio Bajo in de Lombardpassage in het hartje van de stad gevestigd. Bart was en is tekenaar van strips en grappige illustraties, zoals in onze nieuwsbrief. Joop is van huis uit beeldend kunstenaar. In het Lombardje maakte zij monotypes en gaf zij daar workshops over. Dat is een grafische techniek, waarbij in vlakdruk slechts een vel wordt afgedrukt. Ook maakt zij mozaïeken. Momenteel is zij bezig daarmee de kamer aan de Ernst Schumacherstraat te verfraaien. Erg hard schiet ze daarmee niet op, want haar werk als ‘kruidenvrouw’ neemt al haar tijd in beslag. Dat is de prijs die zij betaalt voor het zakelijke succes, dat misschien ooit als een veredelde hobby is begonnen. Maar zij heeft er vrede mee, want het is haar levensvulling geworden.
Workshop mozaïeken en welkom bij de Buurtbieb
Tot het einde van de zomervakantie kun je iedere woensdagmiddag mozaïeken in de gezellige ruimte van Tuinjoop T-huis aan de Ernst Schumacherstraat 26 te ‘s-Hertogenbosch. Tijdens de ontspannen en creatieve workshop leer je van Joop Reichenfeld de basistechnieken. Voor 15 Niksen kun je je eigen krukje, spiegel, dienblad, sieradendoosje, tafel, of wat je zelf wilt komen mozaïeken. Joop beschikt zelf over heel veel mooie glasmozaïeksteentjes, waarmee je een voorwerp kunt beplakken. Ook zijn er krukjes, dienblaadjes, doosjes, onderzetters in voorraad. Graag van te voren aanmelden. De contactgegevens van Joop vind je in de deelnemerslijst van onze ruilkring.
Overigens: ook in de zomervakantie is Buurtbieb in de Maaspoort, die Joop Reichenfeld beheert, iedere dag open van 11.00 tot 20.00 uur. Kom gratis boeken en dvd’s ruilen, brengen, halen of lenen. Je kunt kiezen uit ruim 500 boeken en 200 dvd’s.
De buurtbieb vind je in de Maaspoort is in het halletje van studio Bajo aan de Jan
Mosmanslaan 17A in ‘s-Hertogenbosch. Voor iedereen die in de buurt is.
‘De kracht van het Vrouwelijke Vroeger en Nu’
Er is nog meer te doen in de ontmoetingsruimte bij Tuinjoop. Peggy Knobel organiseert op
donderdagavond 15 september een lezing over de ‘De kracht van het Vrouwelijke Vroeger
en Nu’. Verhalenverteller IngerMarlies Leeuwenburgh verzorgt op inspirerende wijze deze
lezing. Op haar geëigende, verhalende wijze neemt IngerMarlies je die avond mee naar lang
vervlogen tijden, toen Moeder Aarde nog werd geëerd. Vrouwen hadden de leiding in de
samenleving. Geweld en onderdrukking kende men niet. Wat is er gebeurd? En wat is er nu gaande in de wereld? Wat heeft het verlangen naar harmonie en eenheid dat velen van ons van binnen voelen te betekenen? Wat gebeurd er als vrouwelijke energie weer de ruimte krijgt? IngerMarlies deelt haar kennis en ervaringen met jou. Haar verhaal ondersteunt zij
met beeldmateriaal. Omdat deze lezing niet wordt gegeven door één van onze deelnemers vragen we een entreeprijs, die niet alleen bestaat uit Niksen. De toegang bedraagt € 5 en 5 Niksen. Maar zoals gewoonlijk is de koffie, thee én het lekkers gratis!
Je bent van harte welkom om donderdagavond 15 september op de Ernst Schumacherstraat 26, ‘s-Hertogenbosch. De lezing begint om 19.30 uur. Bij deze lezing zijn ook mannen vanzelfsprekend van harte welkom!
Voor de volledigheid: Ik organiseer maandelijks een inspirerende filmavond én een
inspirerende lezing bij Tuinjoop. Ook op 1 september staat weer een filmavond gepland.
Nadere informatie over het programma van komende films en lezingen verstuur ik via de
Niksmail.
Peggy Knobel