13 Herfst en Wintertips
13 november 2020Tuinjoop’s groene boeken zomer actie
9 juli 2022Tuinkers
Deze 1-jarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae of Cruciferae) met de latijnse naam: Lepidium sativum wordt ook wel sterrenkers, bitterkers of cressonette genoemd en is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika. In de Arabische wereld wordt tuinkers ook wel ‘Hab el Rashaad’ of ‘Thufa’ genoemd. In India is het bekend onder de naam ‘Chandrashoor’.
Falooda
Van tuinkerszaadjes wordt daar bijvoorbeeld Falooda gemaakt. Dit is een zeer populair (ijs)-drankje dat vooral wordt gedronken in Pakistan, India, Bangladesh, Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Door de combinatie van siroop, vanille-ijs met in water gewelde tuinkers zaden ontstaat een zeer bijzondere smaak. Door deze behandeling van de zaadjes ontstaat er een soort van kikkerdril waarmee je een heel bijzonder toetje maakt.
Kiemgroente
Tuinkers wordt hier vooral gebruikt als kiemgroent, de smaak is vrij pittig tot scherp. Het hele jaar kun je de zaadjes binnen opkweken bijvoorbeeld in de keuken op alles wat vocht vasthoudt, zoals een prop watten, een lapje of een stuk keukenpapier.
Buiten
Tuinkers kun je ook buiten kweken, zaai dan tussen maart en augustus. Lang geleden zat ik op de basisschool (toen die nog lagere school heette) en kon je in de vierde of vijfde klas een schooltuintje verzorgen. Een van de eerste zaadjes die we daar kregen was van tuinkers. We mochten er de eerste letter van je naam mee zaaien. Tuinkers kiemt namenlijk heel snel al binnen een dag. Buiten kun je de 5 tot 8 cm lange steeltjes met kiemblaadjes al oogsten na zo’n 14 tot 21 dagen.
Laat een paar plantjes staan en uitgroeien. Ze gaan vanzelf bloeien en vormen uiteindelijk zaad, die je kan oogsten en weer zelf uitzaaien. Stut de planten eventueel met een stok en touw; ze kunnen soms wel ruim een meter hoog worden
Vers
Tuinkers eet je alleen rauw en vers, bijvoorbeeld op brood, in een salade of als garnering. Als je de plantjes droogt, verliezen ze hun smaak. De groene steeltjes en kiemblaadjes zijn rijk aan vitaminen (A en C) en mineralen zoals calcium en ijzer.
Gebruik
Van tuinkers kun je een heerlijke soep maken of een pesto en tuinkers geeft wortetjes een kruidachtige smaak. Een traditioneel gerecht in Nederland is beschuit bestreken met boter, bestrooid met tuinkers en suiker. Soms wordt daarna voor extra smaak nog wat citroensap of kaneel toegevoegd.
Wil je tuinkers zaaien, bestel dan snel een zadenzakje.