Workshops

Joop Reichenfeld (Tuinjoop) is een doener; leren door praktisch bezig zijn is het uitgangspunt van haar workshops.

Het workshopaanbod bestaat daarom vooral uit praktische workshops op het gebied van kruiden, natuur, kunst & creativiteit. De onderstaande workshops zijn geschikt als familie, vriend(inn)en of team-uitje, maar je kunt ook individueel deelnemen. Heb je interesse in een van de workshops, neem dan contact op met Joop ([email protected]) om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Ga direct naar:

Workshop lavendelzeep

Workshop saliezeep

Workshop brandnetelzeep

Workshop creme en lippenbalsem

Workshop wildpluk + fruitleer

Wandeling Maasuiterwaarden

Avontuur aan de Maas / natuur beschilderen

Workshop Mozaïk

Workshop monotype (eenvoudige druktechniek met veel mogelijkheden)

Workshops zijn te combineren met… ontbijt, brunch, lunch, diner, high (herbal) tea of een proeverij en tuinrondleiding!

Workshop lavendelzeep en meer

Lavendel werd bij de Grieken en Romeinen al gebruikt als ‘baadmiddel’. In de Middeleeuwen was lavendel ook een populair ‘strooikruid’ vanwege de insectenwerende capaciteit en om geurtjes weg te werken.

Workshop saliezeep en meer

Salie is een reinigend kruid en wordt ook wel gebruikt bij ceremonies en rituelen. Het werkt antiseptisch en doodt ziekte-kiemen. “ Qui a de la sauge dans son jardin, n’a pas besoin d’un médecin “ (betekent: wie salie in zijn tuin heeft, heeft geen arts nodig).

Workshop brandnetelzeep en meer

Brandnetel is te gebruiken als groente en geeft gezondheid en kracht (bijv. in soep en in lasagne). De toppen kun je gebrui-ken voor thee, zalf, zeep en tinctuur.
Brandnetelzalf is een goede trekzalf, bij allerlei jeukende huidproblemen, muggenbulten en brandwonden.

In deze workshops lavendel-, brandnetel- en saliezeep en meer leer je zeep maken volgens de hot process methode en krijg je informatie over de oogst, het drogen en verwerken van lavendel-, brandnetel of salie.

We maken behalve lavendel-, brandnetel- of saliezeep ook allerlei andere kruidenproducten, zoals: handcreme, lippenbalsem, geurzakje, smudge, zalf of tandpasta.

De zeepworkshop kun je volgen in een kleine groep van 3 tot 5 personen. Het duurt 5 uur en kost € 96,- pp

Deze zeepworkshops zijn ook mogelijk met andere kruiden, zoals: kamille, vlierbloesem (alleen begin juni), rozen en rozemarij. Stuur een bericht naar [email protected] om te informeren naar de mogelijkheden.

Workshop crème en lippenbalsem

Hoe maak je zelf je eigen natuurlijke hand- (voeten of gezichts-) crème en lippenbalsem zonder chemische conserveermiddelen ?

In deze workshop leer je met natuurlijke producten, zoals bijenwas (candalila of carnaubawas), (amandel, olijf of) kokosolie, cacaoboter, kruidenwater (of hydrolaat) en etherische olie te werken. Hiermee kun je op eenvoudige wijze een zachte, snel intrekkende handcrème of een verzorgende lippenbalsem maken.

Het duurt ongeveer anderhalf uur en kost € 27,50 pp.

Workshop wildpluk + fruitleer

Fruitleer van wildpluk is een (alternatief) gezond snoepje.
Bij Tuinjoop T-huis gaan we aan de slag met het verwerken van fruit en/of wildpluk uit de Maasuiterwaarden (september – winter).
We beginnen met een kopje kruidenthee of koffie en een kleine proeverij. Hierna maken we een wandeling door de Maasuiterwaarden of naar de volkstuin en plukken we bessen of ander fruit. Deze bessen gaan we fijnstampen; zo persen we het vlezige sap eruit. Dit mixen we met appel, mispel en ander fruit. In dunne laagjes wordt het mengsel gedroogd in een droogoven en zo kan het lang bewaard worden.

De workshop kost € 37,50 pp en duurt een middag of een ochtend.

Wandelen in de natuur

Wandeling Maasuiterwaarden

Even uitwaaien langs de Maas en genieten in natuurgebied de Maasuiterwaarden. Bijvoorbeeld als begin van een (team) dag, na een lunch, of als afsluiting van een vergadering of inspirerende dag. We wandelen met stevige wandelschoenen op grotendeels onverharde ondergrond. We beginnen met koffie/kruidenthee en taart en na afloop is er een heerlijke vegetarische soep.

Een ochtend of een middag kost € 27,50 pp.

Waarom wandelen ? – wandelen houdt je hart gezond – wandelen geeft je zuurstof – wandelen houdt je gewrichten soepel – wandelen houdt je brein jong – wandelen helpt tegen stress – wandelen vormt je figuur – en wandelen is lief voor je lijf. Er kan ook gewandeld worden met een thema, zoals: contact met koeien, met aandacht in stilte, eetbare planten excursie en stenen stapelen. 

Creatieve workshops:

Avontuur aan de Maas / natuur beschilderen

We gaan lekker naar buiten, struinen langs de Maasstrandjes en kijken wat voor sporen, stenen en hout we kunnen vinden. Met de vondsten keren we terug naar Tuinjoop T-huis, waar we ze gaan beschilderen.

Het duurt ongeveer 2½ uur en kost € 27,50 pp.

Workshop mozaïek

Creatief mozaïeken in een ontspannen sfeer geeft (ook zonder enige kunstzinnige aanleg) al snel leuke resultaten. Je kunt je eigen voorwerp om op te mozaïeken meenemen, maar er zijn ook dienbladen, schalen, houten doosjes, schilderijtjes en spiegels te koop.

De workshop kost € 17,50 pp en duurt ongeveer 2 uur

Je kunt per persoon aan je eigen werkstuk werken. Ook is het mogelijk om met een groep een groter kunstwerk te mozaïeken.

Workshop monotype (eenvoudige druktechniek met veel mogelijkheden)

In deze kleurrijke workshop ga je snel zelf aan de slag met de eenmalige afdruk- of monotype-techniek. Vooral met veel plezier gaan uitproberen en doen is de bedoeling en dan ontstaan er mooie en spontane afbeeldingen.

Met langzaam drogende verf (zoals drukinkt of blockprint) schilder je met kwast, roller, paletmes of houtjes op een vlakke ondergrond, zoals een glasplaat of perspex. Als je tevreden bent met het resultaat maak je een afdruk op papier.

Deze workshop duurt ongeveer 3 uur en kost  € 37,50 pp.

– een biologisch vegetarisch ontbijt, brunch, lunch of diner

Joop kookt met kruiden uit de omgeving, eetbare bloemen (in het seizoen) en laat je nieuwe smaken proeven. Meestal bestaat een menu uit zelfgemaakte en door gastkoks bereidde gerechten. (prijzen in overleg)

– een high (herbal) tea

Een high tea stamt uit de Victoriaanse tijd en is van oorsprong een ‘aantal lekkernijen’ in de namiddag met thee geserveerd. Vanuit Engeland is het naar Nederland overgewaaid.

Kom met je vriend(inn)en genieten van lekkere vegetarische hapjes en heerlijke kruidenthee. € 12,50 pp.minimaal 4 – maximaal 8 deelnemers, duur: 2 uur, € 25,- pp.

Proeverij en tuinrondleiding

(in de zomermaanden tot en met september)

In de bijzondere kruidenmoestuin (kwartier lopen vanaf Tuinjoop T-huis) met veel (wilde) kruiden en labyrintpad kun je proeven, ruiken en beleven. Lopend over de smalle paadjes kom je langs talloze eetbare, geurige en medicinale planten. Tijdens de rondleiding kun je proeven van allerlei heerlijke hapjes, zoals soep, salade, groentetaart en eetbare bloemen uit de tuin.

Deze bijzondere belevenis is zeer geschikt voor 4 – 6 personen, het duurt ongeveer 3 uur en kost € 37,50 pp.

Heb je interesse in een van de workshops, neem dan contact op met Joop ([email protected]) om de diverse mogelijkheden te bespreken.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?