Wildplukken op Ameland
22 oktober 2018
Voorjaarskruiden – paardenbloem
16 maart 2020
Alles

Zijn de zaden biologisch ?

Een veelgehoorde vraag, die gesteld wordt tijdens de vele beurzen en markten waar we onze zaden verkopen, is: zijn de zaden biologisch ?

Een product is biologisch als het is gecertificeerd volgens de geldende regelgeving. Skal certificeert alle biologische productie in Nederland.
Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet.
Biologisch is een wettelijk beschermde term.

Onze zaden zijn niet gecertificeerd, dus ik mag ze (helaas) niet biologisch noemen. Wel kan ik vermelden, dat onze zaden onbespoten en onbehandeld zijn. Bij de biologische teelt van bijvoorbeeld zaden zijn wel diverse gewasbeschermingsmiddelen toegestaan. Ik gebruik echter geen gewasbeschermingsmiddelen (of anders gezegd: bestrijdingsmiddelen, zoals herbicide en fungicide).

In mijn tuin (of waar dan ook) gebruik ik geen kunstmest, alleen zelfgemaakte compost. Ik spit mijn tuin niet, probeer de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden en ik loop niet over de bedden, maar maak gebruik van vaste paadjes.

Mijn zaden worden ecologisch (zie: www.velt.be) en via permacultuur principes geteeld. Als potgrond gebruik ik eigengemaakte bladaarde en compost en als ik dierlijke mest gebruik, laat ik dit eerst een jaar verteren (composteren).

Mijn zaden worden met zorg gekweekt, geoogst en gedroogd; alles met de hand. Alle zaden krijgen de tijd om te rijpen; net voor ze op de grond vallen, zal ik oogsten.

Waar oogst ik mijn zaden ? In mijn eigen volkstuin, in de gezamenlijke tuin rond ons huis en Tuinjoop T-huis aan de rand van ‘s-Hertogenbosch, bij de kruidentuin van het Kruidenrijk in Haaren en in het wild, natuurlijk op schone plekken waar geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Conclusie: Onze zaden zijn niet biologisch (gecertificeerd), maar wel onbespoten en met zorg gekweekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.